ADIYAMAN GÖLBAŞI İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Kadın Dostlu Kentler Projesi Kapsamında ´Kadının Önemi, Toplumdaki Yeri ve Aile İçi Şiddet Konulu´ Konferans Gerçekleştirildi

Gölbaşı Belediyesi   Konferans Salonunda  METEM Lisesi Müdür Yardımcısı Sevim Uluçay’ın hazırlayıp sunduğu ve Gölbaşı Adliyesi Aile Mahkemesi Hakimi Kadriye Pürlüpınar´da konuşmacı olarak katıldı.
Kadın Dostlu Kentler Projesi Kapsamında ´Kadının Önemi, Toplumdaki Yeri ve Aile İçi Şiddet Konulu´ Konferans Gerçekleştirildi

Kadın Dostlu Kentler Projesi Kapsamında Gölbaşı Belediyesi   Konferans Salonunda  METEM Lisesi Müdür Yardımcısı Sevim Uluçay’ın hazırlayıp sunduğu ve konuşmacı olarak katıldığı , Gölbaşı Adliyesi Aile Mahkemesi Hakimi Kadriye Pürlüpınar’ın da konuşmacı olarak katıldığı” Kadının Önemi ,Kadının Toplum İçindeki Yeri ve Aile içi Şiddet konularında konferans düzenlendi.

Sevim Uluçay konferansta yaptığı konuşmasında ;Türk toplumunda kadının saygın bir yeri vardır. Orta Asya’da kurulan ilk Türk Devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Osmanlı Devleti döneminde kadın haklarında gerileme oldu. Kadınlar evlenme, boşanma, miras ve eğitim haklarını kaybettiler. Kurtuluş Savaşı yıllarında erkeği cepheye giden Türk kadını, çocuğunu yetiştirmiş ve evinin geçimini sağlamıştır. Silah ve cephane taşıyarak savaşa katılmıştır. Atatürk kadınlarımızın medeni, siyasal ve sosyal haklarına kavuşması gerektiğine inanıyordu. Atatürk, kadının erkekle birlikte öğrenim yapması, sosyal, kültürel ve ekonomik hayatta onlarla birlikte görev alması görüşünü benimsemiştir.

Medeni kanunla kazanılan haklardan sonra Türk kadının yönetimde görev alabilmesini sağlayan siyasi haklar 1930’lardan itibaren verilmeye başlandı.1934 yılında Türk kadını milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazandı.

Toplumları incelediğimizde tarih boyunca şiddetle en çok karşılaşan ve maruz kalanların kadınlar olduğunu görmekteyiz. Kadınlar cinsiyetin belirlendiği andan itibaren erkek egemen toplum yasalarının geçerli olduğu bir dünyada, erkeklerin dayattıkları cinsiyetçi bir düzen içerisinde özel yaşamlarında ya da kamusal alanda çeşitli şiddet olayları ile karşılaşmaktadır. Tarih boyunca kadına şiddet uygulama erkek otoritesinin dışa vurumunun yasal yollarından biri olarak görülmekte , hatta desteklenmektedir. Erkeğe güçlü yönetici imajı çizilirken, kadın baskı altında tutulur ve kadın çevresindeki olumsuz  giden her şeyden kendini sorumlu tutmaya başlar . Böylece herşeye evet der. Kadının çaresiz tavrı erkeğin şiddet uygulamasına katkıda bulunur. Kız çocuklarının istenilmemesi, önemsenmemesi erkek çocuk oluncaya kadar çocuk yapma  şeklinde cinsiyet seçimi  yapılarak başlatılan kadına yönelik şiddet  kız çocuklarının okul çağında okula gönderilmeyerek eğitim hakkının elinden alınması, ödölasan döneminde kendi fiziksel gelişimini tamamlamadan evlendirilmesi  ve gebe kalması, evlendikten sonrada eş tarafından fiziksel, psikolojik, cinsel boyutta  aile içi şiddet olarak ta her  yaş ve her dönemde  farklı şekilde görülebilmektedir. Her gün yaşanan  binlercesinden sadece kadının ölümü ve sakatlanmasıyla sonuçlananlar basına yansımasına rağmen , yine de gazetelerde kadına yönelik şiddet haberlerinin yer almadığı gün yoktur, dedi..

Gölbaşı Adliyesi Hakimlerinden Aile Mahkemesi Hakimi Kadriye Pürlüpınar ise kadına yönelik şiddet ile ilgili kadınların haklarının olduğunu bilmeleri ve bu hakları kullanırken nasıl davranmaları gerektiği  konularında bilgiler verdi.

Gölbaşılı kadınlar tarafından yoğun bir ilgiyle izlenen konferansta zaman zaman duygusal anlarda yaşandı.  Konferansa Gölbaşı Belediye Başkanı Yusuf Özdemir,CHP Adıyaman Milletvekili Adayı Fatma Ulubey, Avukat canan Klavuz ve çok sayıda kadın katıldı.

Cumhuriyet Mah. Gazi Cad. No171 Gölbaşı/ADIYAMAN - 04167816040

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.